Tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä

post thumb
Harrastus
by Julia/ on 17 Oct 2021

Tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä

Suomessa on paljon loistavia ja menestyneitä näyttelijöitä, joista osa on tullut tunnetuksi myös ulkomailla kuten Pohjoismaissa tai Amerikassa. Moni näyttelijä tekee töitä teatterissa sekä televisiossa. Lisäksi osa heistä toimii ääninäyttelijöinä. Hyvän näyttelijän tunnistaa monipuolisuudesta, kyvystä heittäytyä ja eläytyä. Näyttelijältä vaaditaan myös hyvää muistia ja tunnetaitoja. Kokosimme muutamia tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä sekä katsomme tarkemmin, millaisia töitä he ovat tehneet.

Elokuvista tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä

Moni näyttelijä tekee rooleja elokuvissa. Tunnettuja suomalaisia elokuvanäyttelijöitä ovat esimerkiksi Samuli Edelmann ja Peter Franzen. Edelmann on tehnyt lukuisia elokuvarooleja ja onpa hän näytellyt ulkomaillakin mm. Mission Impossible Ghost Protocol -elokuvassa. Siinä hänellä oli roiston rooli. Yhtä lailla Peter Franzen on tullut tutuiksi valkokankailla etenkin Suomessa, mutta myös ulkomailla. Esimerkiksi vuonna 2015 hän näytteli The Gunman elokuvassa yhdessä Sean Pennin kanssa.

Myös erittäin lahjakas Pihla Viitala on tehnyt lukuisia elokuvarooleja. Hän on näytellyt Hollywood -leffassa Hannu ja Kerttu: Noitajahti sekä lukuisissa suomalaisissa huippuelokuvissa. Yksi tunnetuimmista rooleista on Aku Louhimiehen ohjaaman Käsky -elokuvan pääosa. Viitala on opiskellut näyttelemistä Teatterikorkeakoulussa. Hänet on valittu nousevaksi nuoreksi tähdeksi 2009 EFP:n toimesta. Tuolloin hän vastaanotti Shooting Star -palkinnon.

Aktiivisimpia suomalaisia elokuvanäyttelijöitä

Elokuvahistoriaa tarkastelemalla huomataan, että yksi aktiivisimmista elokuvanäyttelijöistä on ollut Siiri Angerkoski, joka näytteli esimerkiksi Pekka ja Pätkä elokuvissa. Niissä hänen roolihahmonsa oli topakka Justiina. Angerkoski esiintyi uransa aikana jopa 98 elokuvassa. Muita tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä vuosien takaa ovat Aku Korhonen, Leo Jokela sekä Olavi Ahonen, jotka kaikki ovat tehneet lukuisia pienempiä ja isompia elokuvarooleja pitkän uransa aikana.

2000-luvun aktiivisia ja tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä ovat muun muassa Tommi Korpela ja Hannu-Pekka Björkman. Molemmat ovat tilastojen valossa erittäin työllistettyjä näyttelijöitä. Myös Matti Onnismaalla on taustallaan runsas joukko elokuvarooleja. Hän on tullut tutuksi värikkäistä ja haastavista sivurooleista useissa huippuelokuvissa.

Elokuvien katselu on virkistävää

Suomessa on paljon erittäin taitavia elokuvanäyttelijöitä. Suomalaisia elokuvia, joissa esiintyy suomalaisia näyttelijöitä, pääsee katsomaan esimerkiksi Netflixistä tai jostakin muusta suoratoistopalvelusta. Suoratoistopalveluissa elokuvia voi etsiä vaikka suosikkinäyttelijän tai elokuvan nimellä. Leffaa katsoessa voi samalla herkutella vaikka popcornilla ja limonadilla, pelailla Suomikasino -saitilla tai vaikkapa puuhailla käsitöitä. Toisinaan on kiva keskittyä täysillä leffaan ja unohtaa kaikki muu oheistoiminta.

Leffahetkeä varten kannattaa varata hyvä istumapaikka vaikkapa omalta sohvalta. Elokuvaa on kiva katsella mukavassa ja rennossa asussa. Söpöt My Little Pony -vaatteet kruunaavat jokaisen elokuvahetken. Ne päällä on kiva tunnelmoida heti elokuvan tunnussävelistä aina lopputeksteihin saakka. Mikä onkaan viettäessä vaikka koko päivän kestävä elokuvamaraton.

Tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä ääninäyttelijöinä

My Little Pony -ohjelma on saanut riveihinsä useita suomalaisia näyttelijöitä hahmojen ääniksi. Twilight Sparklea on ääninäytellyt ensimmäisillä kausilla Henni-Liisa Stam ja myöhemmin Ronja Klemetti sekä Heljä Heikkinen. Rainbow Dashin äänenä kuullaan Katja Sirkiä, Applejack on Annituuli Kasurinen, Fluttershy on Susa Saukko ja Pinkie Pie puolestaan Saara Lehtonen.

Näyttelijän työ on siis hyvin moninaista. Moni tekee rooleja televisiossa sekä elokuvissakin. Myös ääninäyttelijänä toimiminen on tänä päivänä hyvin suosittua. Ääninäyttelijä voi toimia äänenä esimerkiksi piirretyissä, käännetyissä lasten elokuvissa tai vaikkapa äänikirjojen lukijana.

Tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä yhdistävät intohimo tekemäänsä työhön, kiinnostus oppia lisää näyttelemisestä ja aktiivinen ote, mikä näkyy muun muassa työmäärissä. Moni näyttelijä kokeilee myös rohkeasti uusia asioita, kuten heittäytyy uusiin ja erilaisiin rooleihin tai tekee juontokeikkaa. Hyville ja suosituille näyttelijöille riittää töitä. Sanotaankin, että roolin päättyessä uusi odottaa jo kulman takana.